Tuńczyk w pomidorach

Tuńczyk  w pomidorach
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
drogie
avatar Autor: Obserwator
Kuchnia hiszpańska

Składniki

  • 750 g świeżego tuńczyka
  • 5 pomidorów
  • 1 grillowana czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie

  1. Zagotowałem wodę , włożyłem pokrojonego na kawałki tuńczyka. Jeszcze raz doprowadziłem do wrzenia. , gotowałem ok. 2 minuty. Wyjąłem i osączyłem.
    Pomidory sparzyłem , obrałem ze skórki , zmiksowałem i przetarłem przez sito. W rondlu rozgrzałem oliwę , podsmażyłem czosnek i posiekaną cebulę. Dodałem pomidory , posoliłem i podgrzewałem 5 minut. Następnie dodałem tuńczyka i filiżankę bulionu warzywnego. Paprykę pokroiłem w paski , dodałem do pozostałych składników i dusiłem 15 minut.

Komentarze do przepisu (6)

Ewaaa 16 września 2014
ale pychocia, uściski !
mufinka 16 września 2014
Teraz, kiedy trwa sezon na paprykę i pomidory, warto wykorzystać przepis, ja już pożeram wzrokiem... :)
Futka 16 września 2014
Świetna rybka w pysznym sosie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 750 g świeżego tuńczyka
  • 5 pomidorów
  • 1 grillowana czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól
Składniki