Tradycyjny pasztet domowy

Przepis dnia 2015-09-07
Tradycyjny pasztet domowy
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lapsmak
Klasyka polskiej kuchni, szczególnie świątecznej. Czasochłonny w wykonaniu ale pyszny w smaku.

Składniki

  • Mięso: 0,4 kg wołowiny(lepsza jest tłustawa)
  • 0,4 kg wątróbki
  • 0,6 kg kurczaka
  • 0,6 kg wieprzowiny
  • 0,7-0,8 kg podgardla lub boczku
  • Bułki 3-5 szt
  • jajka 5-6 szt
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    1. Mięso pkroić w byle jakie kawałki, obsmażyć na patelni i przełożyć do garnka poczynając od najtwardszego tj wołowna, wieprzowina, kurczak, boczek. Podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości.

    2.Wątróbkę udusić osobno.

    3. Bułki namoczyć w bulionie, mleku lu w wodzie.

    4. Mięso i wątróbkę zmielić przez maszynkę 3 razy.

    5. Bułkę odcisnąć i też mielić ( można raz).

    6.Dodać jajka i wszystko dokładnie wymieszać

  2. Pieczenie:

    1. Foremki pasztetówki posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.

    2. Wyłożyć mięso do foremek i ugnieść łyżką moczoną w zimnej wodzie.

    3. Pośrodku mięsa wzdłóż foremki ugnieść łyżką płytki rowek i polać odrobiną wody,tak, żeby mięso było na wierzchu lekko wilgotne.

    4.Wstawić do piearnika i piec w tep. 170- 180 stopni (jeżeli się za bardzo rumieni można temperaturę zniejszyć). Piec około1,5 h, można sprawdzić patyczkiem, jak ciasto.

Komentarze do przepisu (3)

Jagoda50 03 września 2015
UWIELBIAM TAKIE DOMOWE PASZTETY.
Konto usunięte 07 września 2015
Domowy najlepszy, szczególnie w towarzystwie świeżego pieczywa i ogórka kwaszonego :)
lapsmak 11 września 2015
Dziekuje za miłe komentarze, ten przepis jest od ponad 40 lat praktykowany u nas w rodzinie i zawsze wychodzi... Czytaj całość »
Dziekuje za miłe komentarze, ten przepis jest od ponad 40 lat praktykowany u nas w rodzinie i zawsze wychodzi doskonale. Zapraszam do odwiedzin mojego bloga www.lapsmak.pl .Pozdrawiam Karol
Składniki
  • Mięso: 0,4 kg wołowiny(lepsza jest tłustawa)
  • 0,4 kg wątróbki
  • 0,6 kg kurczaka
  • 0,6 kg wieprzowiny
  • 0,7-0,8 kg podgardla lub boczku
  • Bułki 3-5 szt
  • jajka 5-6 szt
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
Składniki