Tortille z makrelą i warzywami

Tortille z makrelą i warzywami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smaczna przekąska, a nawet obiad czy kolacja. Oczywiście jeżeli ktoś nie przepada za makrelą, można ją pominąć lub dołożyć np. szynkę. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 1,5 szkl. mąki pszennej 1szkl=250 g
  • 1,5 szkl. mąki kukurydzianej
  • 05, szkl. ciepłej wody
  • 05, łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • sałata
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 wędzona makrela
  • Sos czosnkowy:
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól

Przygotowanie

  1. Z obu mąk, soli i wody zarobić ciasto. Ukształtować z niego podłużny wałek i podzielić na osiem równych części. Każdą część rozwałkować na w miarę okrągły placek, a następnie upiec z dwóch stron na suchej patelni.
    Makrelę pozbawić ości. Warzywa umyć i pokroić. Ogórki i paprykę najlepiej pokroić w paseczki. Na każdym placku układać porwane cząstki sałaty, cząstki makreli i warzywa. Polać sosem czosnkowym. Robi się go z jogurtu, ziół prowansalskich, czosnku przepuszczonego przez praskę i szczypty soli.
    Tortille zwinąć i zabezpieczyć serwetką.

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 06 lipca
Pyszny przepis ale najbardziej podoba mi się sposób na nie tluste placki !
Dziękuję.
fafiatko 07 lipca
Zapisałam sobie przepis bo te sklepowe są okropne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 szkl. mąki pszennej 1szkl=250 g
  • 1,5 szkl. mąki kukurydzianej
  • 05, szkl. ciepłej wody
  • 05, łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • sałata
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 wędzona makrela
  • Sos czosnkowy:
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
Składniki