Tort wytrawny z pasztetem, tuńczykiem i kawiorem.

Tort wytrawny z pasztetem, tuńczykiem i kawiorem.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Jeden z moich ulubionych tortów wytrawnych. Często gości w naszym domu podczas rodzinnych uroczystości. Polecam gorąco. Składniki można oczywiście dobierać wg swoich upodobań kulinarnych

Składniki

  • 2 chleby tostowe (po 500 g każdy)
  • Składniki na I warstwę:
  • 3 małe puszki pasztetu drobiowego
  • 2 cebule
  • 3 łyzki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki śłodkiej śmietanki
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego koperku
  • Składniki na II warstwę:
  • 4 małe puszki tuńczyka w wodzie (po 185 g) każda
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanego , świeżego koperku
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki majonezu do posmarowania wierzchu
  • czerwony i czarny kawior
  • plasterki ogórka
  • kawałek zielonej części pory
  • drobno posiakany szczypiorek

Przygotowanie

  1. Z chleba tostowego ściąć skórkę.
    Ułożyć w dowolnej formie pierwszą warstwę kromek.
    Zmiksować pasztet z dodatkiem śmietanki i keczupu.
    Dodać drobniutko pokrojoną cebulę i posiekany koperek.
    Ułożyć drugą warstwę kromek z chleba tostowego. Lekko docisnąć.
    Tuńczyka odsączyć z wody na sicie.
    Przełożyć do miski, dodać kwaśną śmietanę, majonez lub jogurt.
    Zmiksować. Nakońcu dodać posiekany koperek. Wymieszać.
    Przygotowaną warstwę rozsmarować na kromkach.
    Przykryć trzecią wartwą chleba.

  2. Przykryć papierem do pieczenia i docisnąć np deską. Wstawić do lodówki na godzinę.
    Przed podaniem wierzch posmarować majonezem, zrobić widelcem wzorki i dowolnie udekorwać.: kawiorem, plastrami żółtego sera, plastrami ogórków, świeżymi gałązkami koperku lub posiekanego szczypiorku.
    Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.

Komentarze do przepisu (3)

babcitereskiciasta 20 października 2018
Musi być pyszny.:)
babeczka35 21 października 2018
Pyszna propozycja :)
ElMar 22 października 2018
Ciekawy torcik:)
Składniki
  • 2 chleby tostowe (po 500 g każdy)
  • Składniki na I warstwę:
  • 3 małe puszki pasztetu drobiowego
  • 2 cebule
  • 3 łyzki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki śłodkiej śmietanki
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego koperku
  • Składniki na II warstwę:
  • 4 małe puszki tuńczyka w wodzie (po 185 g) każda
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanego , świeżego koperku
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki majonezu do posmarowania wierzchu
  • czerwony i czarny kawior
  • plasterki ogórka
  • kawałek zielonej części pory
  • drobno posiakany szczypiorek
Składniki