Tatar z wieprzowej polędwicy wędzonej

Tatar z wieprzowej polędwicy wędzonej
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: przyjaciel
Tatar z wieprzowiny ? Czemu nie ? Mamy ze śledzia, z łososia, z wołowiny wiadomo klasyka, postanowiłam spróbować z wędzonej wieprzowiny, wybór padł na polędwiczkę.

Składniki

  • 1 większa polędwiczka wieprzowa uwędzona
  • 2 małe cebulki
  • 3 ogórki konserwowe obrane ze skórki
  • mały słoiczek marynowanych kurek
  • garstka posiekanego koperku
  • 4 żółtka sparzonych wcześniej jaj
  • sól, pieprz świeżo mielony

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę delikatnie obieramy ze skórki, mielimy w maszynce, dodajemy pieprz, sól i dokładnie wyrabiamy aby mięsko nabrało kleistości, można dodać łyżeczkę oliwy.
    Cebulę, ogórki i grzybki siekamy jak najdrobniej, mieszamy z koperkiem.
    Mięsko dzielimy na porcje dowolnej wielkości, robimy kulki a po środku wgłębienia na żółtka.
    Układamy na półmisku w pewnej odległości od siebie, teraz wkładamy delikatnie żółtka, każdą porcję obkładamy posiekaną mieszanką, wierzch posypujemy pieprzem.

Komentarze do przepisu (5)

kuchmariola63 09 listopada
Super :)
babciaaneczka 09 listopada
Świetny pomysł, pozdrawiam:)
Obserwator 09 listopada
Nigdy nie jadłem tatara więc nie ocenię

zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 większa polędwiczka wieprzowa uwędzona
  • 2 małe cebulki
  • 3 ogórki konserwowe obrane ze skórki
  • mały słoiczek marynowanych kurek
  • garstka posiekanego koperku
  • 4 żółtka sparzonych wcześniej jaj
  • sól, pieprz świeżo mielony
Składniki