Tatar z gęsiny

Tatar z gęsiny
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Przyznam się szczerze, że do tej pory nie wiedziałam, że surową gęś też można jeść :-) Dla mnie tatar ograniczał się tylko do wołowiny i łososia. Jednak spróbowała i zrobiłam... nie żałuję, bo jak ktoś lubi surowe mięso, to na tatarze z gęsiny się nie zawiedzie. Poniżej przepis na 2-3 porcje.

Składniki

  • 250-300 g świeżego filetu z piersi gęsi (bez skóry)
  • 1 cebula szalotka
  • kilka sztuk marynowanych pieczarek
  • kilka sztuk kaparów
  • opcjonalnie kilkanaście ziaren marynowanego zielonego pieprzu
  • 3-4 małe korniszonki
  • 1 żółtko ze sparzonego jajka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso można zmielić lub drobno posiekać. Cebulę, pieczarki, kapary i korniszonki drobno pokroić. Dodać ziarna pieprzu i żółtko. Doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać (można to zrobić ręką).

    Tatar świetnie smakuje z grzankami, ja jednak podałam z podpłomykami i też było pysznie.

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (7)

KulinarnaChwila 12 listopada 2020
Super:)
SprytnaChochla 12 listopada 2020
Świetny przepis!
babciaaneczka 12 listopada 2020
Czy jak jajko się sparzy, to będzie "bezpieczne" /salmonella/?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250-300 g świeżego filetu z piersi gęsi (bez skóry)
  • 1 cebula szalotka
  • kilka sztuk marynowanych pieczarek
  • kilka sztuk kaparów
  • opcjonalnie kilkanaście ziaren marynowanego zielonego pieprzu
  • 3-4 małe korniszonki
  • 1 żółtko ze sparzonego jajka
  • sól i pieprz do smaku
Składniki