Mieso wyjmuję z opakowań wkładam do głębszej miseczki, dodaję olej lub oliwę oraz wodę mineralną . Dokładnie wyrabiam . Cebulę obieram i kroje w bardzo drobną kostkę . Ogórki kiszone cienko obieram i równiez kroję w drobną kostkę . Z wyrobionego mięsa formuję kotlety , po czym je spłaszczam i robię wgłębienie na zółtko. Tak przygotowane mięso kładę na środku talerza . Dookoła układam cebulę oraz ogórek . Jajko wybijam na dłoń , dzięki czemu ładnie oddzieli się żółtko od białka , które przeleci między palcami . Żółtko wkładam w zagłębienie każdego przygotowanego tatara .
Mięso przygotowuję niedługo przed podaniem , aby nie traciło świeżości . Żółtko również dodaję bezpośrednio przed podaniem . Pieprz i sól podaję osobno na stół i każdy doprawia sobie wedle uznania .
Warto spróbować .
Komentarze do przepisu (2)