Tarta hamburgerowa

Tarta hamburgerowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Tak, ona naprawdę smakuje jak hamburger:). A jeśli nie wierzycie - spróbujcie ją zrobić.

Składniki

  • Ciasto na tartę:
  • 100g zimnego masła
  • 200g mąki
  • 1 jajko L
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ...
  • Farsz:
  • 400g mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 150g żółtego sera
  • ...
  • Dodatki:
  • keczup
  • sos czosnkowy
  • 1/3 główki sałaty lodowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 ogórki kiszone

Przygotowanie

  1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.

  2. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażamy wołowinę i pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zarumienią dodajemy posiekany drobno czosnek, keczup i musztardę. Dusimy do odparowania płynów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  3. Farsz wykładamy na podpieczony spód. Jajko mieszamy z mlekiem i startym serem. Masą zalewamy tartę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut, do zarumienienia.

  4. Na upieczoną tartę wykładamy pokrojoną sałatę i warzywa. Polewamy keczupem i sosem czosnkowym.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 24 sierpnia
Bardzo ładnie wygląda i pewnie jest pyszne :)
SprytnaChochla 24 sierpnia
Fajny pomysł!
Składniki
  • Ciasto na tartę:
  • 100g zimnego masła
  • 200g mąki
  • 1 jajko L
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ...
  • Farsz:
  • 400g mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 150g żółtego sera
  • ...
  • Dodatki:
  • keczup
  • sos czosnkowy
  • 1/3 główki sałaty lodowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 ogórki kiszone
Składniki