Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taralli, nazywane też tarallini, to znane apulijskie obwarzanki. Choć przekąska pochodzi z południa Włoch, dziś rozpowszechniona jest już na całą Italię i chętnie podawana jako czekadełko w restauracjach. Taralli można przygotować na słodko (np. z cukrem) i słono (z solą, ziołami, czosnkiem, pepperoncino). Lepiej upiec ich od razu więcej, bo znikają zbyt szybko!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Składniki
Do głębokiej miski wsyp przesianą mąkę. Powoli dolewaj oliwę, a następnie wino (mieszając).
Dodaj nasiona kopra, sezam i pepperoncino. Wyrabiaj, żeby składniki się połączyły. Ciasto nie powinno mieć żadnych grudek. Odstaw ciasto na około godzinę, aby „odpoczęło".
Po tym czasie z ciasta uformuj kółeczka (jedna porcja powinna ważyć ok. 8 gramów). Z każdego kółeczka zrób w miarę cienki wałeczek i zwiń go tak, aby palcami zlepić dwa końce.
W niewielkim garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzucaj przygotowane ciastka (pojedynczo!). Gdy taralli wypłynie, wyjmij je łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym. Powtórz dla kolejnych obwarzanków.
Następnie blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej wszystkie tarallini. Odległości nie mają znaczenia, bo ciasto nie urośnie.
Ciasteczka piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza w trybie z termoobiegiem. Jeśli taralli nie będą zarumienione, potrzymaj chwilę dłużej. Smacznego!