Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 39
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 27
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 752
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 164
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 39
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 27
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 752
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 164
Składniki
Oliwki moga byc zielone lub czarne, jak kto woli. Ja uzywam firmy Carbonell, hiszpanskie, bez pestek. Mozna oczywiscie tez mieszac oba rodzaje. Siekamy, ale nie na miazge, musza to byc male czasteczki. Dodajemy z puszki anchois oraz kapary- rowniez posiekane. Jesli chodzi o ilosc tych ostatnich: sa slone, i jesli ktos lubi, mozna dodac wiecej. Ja wrzucam na oko, 2-3 duze lyzki, czubate.
Ziazdzony zabek-nieduzy-czosnku dorzucamy do reszty, dolewamy oliwy extra virgin i wstawiamy do lodowki. Ja lubie poczekac, conajmniej noc, by wszystkie smaki sie przegryzly. Podaje ze swieza bagietka. Jesli ktos lubi ''dipowac'' to moze moczyc bagietke w oliwie i na to tapenade. Jest to idealna przystawka, lub po prostu przekaska:)