Szynka wieprzowa pieczona w rozmarynie

Szynka wieprzowa pieczona w rozmarynie
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Szynka wieprzowa, upieczona w ten sposób, jest krucha i delikatna, nadaje się jako wędlina, albo sztuka mięsa do sosu na obiad.

Składniki

  • na marynatę- u mnie z:, oliwy z oliwek, świeżo mielonego pieprzu, soli morskiej, rozmar
  • szynka wieprzowa (moja ważyła około 70 dag)
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • rozmaryn- 6 dużych gałązek
  • tymianek- dwie gałązki

Przygotowanie

  1. Szynkę należy zamarynować dzień wcześniej, zostawiając w marynacie na całą noc. Moja składała się z oliwy z oliwek, świeżo mielonego pieprzu, soli morskiej, rozmarynu (oczywiście), przekrojonych ząbków czosnku i cebuli pokrojonej w pióra. Marynatę warto dokładnie wymieszać (najlepiej rękami), aby cebula i czosnek puściły sok. Czosnek i cebulę usunęłam przed pieczeniem, żeby nie przypaliły się podczas pieczenia.

  2. Rozmaryn i tymianek poszatkować (najlepiej za pomocą półksiężyca do ziół). Dodać sól, pieprz i wymieszać.

  3. Na dużej desce rozsypać zioła z przyprawami na płasko i obtoczyć całą szynkę, tworząc coś w rodzaju panierki.

  4. Na dno naczynia do pieczenia (u mnie ceramiczne bez pokrywki) dodać kilka kropel oliwy z oliwek i rozsmarować po całości, żeby mięso nie przywierało. Piec w temp. 180 st. C. przez około 1h 20min- 30 min. (w zależności od wielkości mięsa- im większy kawałek, tym dłużej należy piec), aż skórka zrobi się brązowa, ale mięso pozostanie soczyste.

Komentarze do przepisu (7)

jagienkaaa 06 lipca 2011
Piekna,jak z gazety kulinarnej!BRAWO!
taura 06 lipca 2011
podpisuję się obiema rękami pod robieniem własnych wędlin! :)
trele-morele 07 lipca 2011
Dziękuję, bardzo mi miło :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • na marynatę- u mnie z:, oliwy z oliwek, świeżo mielonego pieprzu, soli morskiej, rozmar
  • szynka wieprzowa (moja ważyła około 70 dag)
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • rozmaryn- 6 dużych gałązek
  • tymianek- dwie gałązki
Składniki