Szynka w marynacie jogurtowej

Szynka w marynacie jogurtowej
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: luna76
Pyszna, domowa, aromatyczna. Najlepsza jako przystawka. Nigdy wcześniej nie robiłam marynaty jogurtowej, ale teraz na pewno się to zmieni, gdyż sezon grillowy już się rozpoczął i tę marynatę można spokojnie wykorzystać do marynowania mięsa na grill :)

Składniki

  • 1 kg surowej szynki
  • Marynata
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka soli
  • Pieprz czarny

Przygotowanie

  1. Szynkę myję, osuszam na ręczniku papierowym i ostrym nożem wycinam białe włókna.
    Jogurt, kminek, curry i sok z cytryny mieszam, doprawiam solą i pieprzem i dodaje rozgniecione ząbki czosnku.
    Mięso przekładam do rękawa do pieczenia, zalewam marynatą, dokładnie zawiązuje i wkładam do lodówki na 12 godzin, od czasu do czasu obracając mięso na druga stronę.
    Piekarnik nagrzewam do 180°C- 200°C i piekę mięso przez godzinę, trzymając się zasady 1 kg mięsa=1 godzina pieczenia :)

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 10 maja 2014
uwielbiam taką szyneczkę domowej roboty
Ciekawy przepis, na pewno wypróbuję:)
Futka 11 maja 2014
Świetna! Uwielbiam domowe wędliny, a jogurtową marynatę zapewne wypróbuję :) Pozdrawiam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg surowej szynki
  • Marynata
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka soli
  • Pieprz czarny
Składniki