Szynka tygodniówka

Szynka tygodniówka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
długo peklowane cudo dobre na zimno ( do chlebka) i na gorąco ( np. w sosie śliwkowym)

Składniki

  • szynka surowa w kawałku ( u mnie ok.1.5 kg)
  • sól do peklowania - kopiata łyżka na każdy litr wody przegotowanej wystudzonej
  • liście laurowe, ziele ang., pieprz czarny niemielony,kminek
  • 2-m łyzki oliwy

Przygotowanie

  1. Szynkę zalać marynatą z wszystkich składników ( bez oliwy i kminku) tak, aby przykryć ją w całości.

  2. Marynować przez 7 dni codziennie przemieszać całość.

  3. Ostatniego dnia wyciągnąć szynkę z marynaty, posmarować oliwą i posypać kminkiem. Piec w piekarniku pod przykryciem ok.1 ha (po tym czasie zostawić w gorącym piecu do wystygnięcia).

  4. Życzę smacznego :)

Komentarze do przepisu (23)

palooka 06 lutego 2011
Pięknie wygląda. Muszę zrobić tą szyneczkę.. Zdrowsza i lepsza zapewne niż ze sklepu.
polkangaroo 06 lutego 2011
7 dni czekać na takie pyszności? Chyba nie wytrzymam, brak mi cierpliwości.
Jeszcze nie kupiłem szynki a już... Czytaj całość »
7 dni czekać na takie pyszności? Chyba nie wytrzymam, brak mi cierpliwości.
Jeszcze nie kupiłem szynki a już mam ślinotok :D Uwielbiam takie przepisy bo wiem co jem.
irma 06 lutego 2011
Całkowicie zgadzam się z Polgangaroo.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • szynka surowa w kawałku ( u mnie ok.1.5 kg)
  • sól do peklowania - kopiata łyżka na każdy litr wody przegotowanej wystudzonej
  • liście laurowe, ziele ang., pieprz czarny niemielony,kminek
  • 2-m łyzki oliwy
Składniki