Szynka na świąteczny stół

Szynka na świąteczny stół
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Nie ma nic lepszego jak przyrządzona domowym sposobem wędlina na światecznym stole. Zaletą takiej szynki jest to, że możemy do gotowania użyć ulubionych przypraw, jest prosta w przyrządzeniu i przede wszystkim nie zawiera niepotrzebnych składników chemicznych oraz dużej ilości soli. Warto więc zakupić dobry kawałek szynki wieprzowej i poświecić jej odrobinę czasu

Składniki

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wkładamy szynkę, zalewamy zimną wodą tak, aby została całkiem zakryta. Nastepnie wyciagamy szynkę, wodę solimy wg. uznania, u mnie to były 3 łyżki na 2 kg mięsa, dodajemy wszystkie oczyszczone warzywa i zioła, wkładamy ponownie szynkę i powoli doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na bardzo wolnym ogniu ( wywar ma pyrkać!) 10 minut.

  2. Ściągamy garnek z ognia i pod przykryciem odstawiamy na całą noc do wystygniecia.

  3. Następnego dnia znowu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut, po czym odstawiamy na całą noc. Wyciągamy szynkę z wywaru i odstawiamy, aby obciekła. Szynkę kroimy dobrze ostrym nożem i układamy na półmisku.

    Jeżeli posiadamy dużo wiekszy kawałek mięsa, proces gotowania powtarzajmy trzy razy.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 13 listopada 2019
Najlepsze smaki!
kulinarnagosia 13 listopada 2019
Dokładnie, delikatne i domowe :)
Składniki
Składniki