Szybkie tapas

Szybkie  tapas
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Niedzowna czesc kazdego bufetu, nie tylko sylwestrowego i nie tylko dla milosników hiszpanskiej kuchni. Hiszpanie wiedza jak robic smaczne przekaski. Doskonale tapas z chorizo, surowa szynka, kozim serem suszonymi pomidorami i oliwkami.

Składniki

  • 5 kromek bagietki
  • 3-4 łyżki świeżego koziego sera
  • 1 chorizo lub podobna kiełbasa
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • 3-4 kurki lub inne mniejsze grzyby
  • 1 mała papryka
  • 2 plasterki surowej, suszonej szynki np. serrano
  • garść oliwek
  • trochę bazylii

Przygotowanie

  1. Podpiec bagietke na chrupiaco i pokroic.
    Wszystkie kromki posmarowac kozim serkiem smietankowym (ok. polowa z 4 lyzek).
    Kielbase podsmazyc na patelni bez tluszczu i pokroic na mniejsze kawalki.
    Oczyscic grzyby i dodac do tluszczu w którym sie smazyla kielbasa. Doprawic grzyby pieprzem i sola.
    Przekroic na pól mala papryczkei i smazyc przez 1-2 minuty.
    Pokroic pomidory w paski i rozlozyc na bagietkach.

  2. Kilka kromek udekorowac kielbasa, szynka i papryka, inne grzybami, kielbasa i oliwkami. Dodac liscie bazylii.

  3. Posmarowac plasterki szynki lyzka koziego sera i zwinac w rulonik. Podawac z oliwka i pomidorem.

Komentarze do przepisu (9)

fafiatko 03 stycznia 2019
Pysznie wygladaja! wzielabym kilka na wynos :p
bryssska 03 stycznia 2019
Fajne, na spotkanie z przyjaciółmi idealne ;-D
Nevermore 03 stycznia 2019
Świetna przekąska, szybko się robi i równie szybko znika, pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 kromek bagietki
  • 3-4 łyżki świeżego koziego sera
  • 1 chorizo lub podobna kiełbasa
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • 3-4 kurki lub inne mniejsze grzyby
  • 1 mała papryka
  • 2 plasterki surowej, suszonej szynki np. serrano
  • garść oliwek
  • trochę bazylii
Składniki