Szybkie sajgonki

Szybkie sajgonki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: lszczesniak
kiedyś gdzieś znalazłem taki przepis na sajgonki i go stosuje. jak dla mnie bardzo smaczne, i przede wszystkim łatwo i szybko można je przyrządzić.

Składniki

  • mięso mielone z indyka lub z piersi kurczaka 400g.
  • kapusta kiszona 250 g
  • Makaron ryżowy 50g.
  • grzyby mun kilka sztuk
  • papier ryżowy
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso mielone posolić i popieprzyć przełożyć do miski, makaron i grzyby mun namoczyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu, kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku.

  2. Następnie kapustę, grzyby mun i makaron ryżowy( już namoczone i miękkie) zmielić maszynką do mielenia i dołożyć do mięsa, całość wymieszać

  3. następnie 2 płaty papieru ryżowego namaczać w odrobinie wody na talerzu,

  4. Położyć na desce, na papierze ułożyć trochę farszu i zawinąć boki

  5. następnie zwinąć i odłożyć na bok na 5 minut by papier troche wysechł i nie pękał w czasie smażenia.

  6. Tak przygotowane sajgonki smażyć na głębokim oleju z obu stron na rumiany kolor.
    Podawać ze słodkim sosem chilli.

Komentarze do przepisu (1)

grazka950 22 maja 2018
fajny pomysł,zabieram i kciuka zostawiam :)
Składniki
  • mięso mielone z indyka lub z piersi kurczaka 400g.
  • kapusta kiszona 250 g
  • Makaron ryżowy 50g.
  • grzyby mun kilka sztuk
  • papier ryżowy
  • Olej do smażenia
Składniki