Szybki bigosik z młodej kapustki

Przepis dnia 2010-05-30
Szybki bigosik z młodej kapustki
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Gosik33
Na pewno dobrze wszystkim znany bigosik z młodej kapusty :) Tak lubiany przeze mnie, że przygotowuję wersję XXL i ładuję w słoiki :) Zjeść go późną jesienią - bezcenne :)

Składniki

  • młoda kapusta, 2 małe główki
  • mięso wołowe, do 0,5 kg
  • kiełbasa śląska, 2 szt.
  • cebula, 1-2 szt.
  • pieczarki, 5 szt.
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, koperek, do smaku
  • margaryna do smażenia, odrobinę

Przygotowanie

  1. Kapustę umyć, poszatkować, zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu do uzyskania miękkości.

  2. Mięso, kiełbasę, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, smażyć na patelni. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Miękką kapustę odcedzić z pozostałej wody, dodać przygotowane mięso i ketchup. Wymieszać i gotować ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Sprawdzić czy bigos jest wystarczająco przyprawiony, ewentualnie doprawić wg swojego uznania. Można oczywiście użyć pikantnego ketchupu, wtedy automatycznie używamy mniej przypraw. Ja osobiście wykorzystuję zawsze ketchup łagodny (TorteX) i doprawiam sobie bigosik tak jak lubię. Podaję go posypanego lekko koperkiem.

Komentarze do przepisu (8)

wiola1100 27 maja 2010
musi być pyszniutki a ten pomysł ze słoikami super
Gosik33 27 maja 2010
Jest mniamuśny i polecam co roku jak tylko pojawi się młoda kapusta :) Jeszcze gorący bigos wkładam do... Czytaj całość »
Jest mniamuśny i polecam co roku jak tylko pojawi się młoda kapusta :) Jeszcze gorący bigos wkładam do słoików, przewracam słoiki do góry dnem, przykrywam ręcznikiem i pozostawiam na kilkanaście godzin. Słoiczki pięknie się zamykają .
salik0 28 maja 2010
To mój pierwszy komentarz na Smakerze, choć wiele przepisów już wypróbowałem i jestem stałym czytelnikiem.... Czytaj całość »
To mój pierwszy komentarz na Smakerze, choć wiele przepisów już wypróbowałem i jestem stałym czytelnikiem. Jest to, jedna z lepszych rzeczy jakie jadłem kiedykolwiek! I ten świeży, wiosenny koper! Naprawdę PYCHAAAA! Jedna mała korekta, którą zastosowałem, to osobne smażenie mięska wołowego oraz dodatkowe gotowanie do miękkości żeby nie było zbyt twarde. Czas przygotowania dla laika 1,5h. Ode mnie 5 i ulubione!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • młoda kapusta, 2 małe główki
  • mięso wołowe, do 0,5 kg
  • kiełbasa śląska, 2 szt.
  • cebula, 1-2 szt.
  • pieczarki, 5 szt.
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, koperek, do smaku
  • margaryna do smażenia, odrobinę
Składniki