Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupka gulaszowa w tym wydaniu to mój patent, ale przyrzekam, że całkiem udany :) Zupka szybka i łatwa, jeśli ma się wcześniej przygotowane ingrediencje :) Można powiedzieć, że to zupka ze słoika ... ;) Można przygotować na zimę leczo, przecier lub cząstki pomidorów w sosie własnym, warzywa w sosie pomidorowym. Jeśli nie ma się własnych składników, można użyć siekanych pomidorów z puszki czy kartonika, ew.kupnego lecza oraz mrożonki wielowarzywnej. Mięso gulaszowe można zastąpić mielonym - WYPRÓBOWANY sposób ! :)
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Składniki
Na odrobinie oleju lub smalcu przesmażyć posiekaną lub pokrojoną w piórka cebulę, dodać mięso mielone i przesmażyć, by nie było surowe - do zrumienienia. Przełożyć do dużego garnka i wlać 1-2 litry wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę w talarki, 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, 1-2 płaskie łyżki słodkiej papryki i ew. odrobinę chili lub kawałek ostrej papryczki, po czym gotować niemal do miękkości. Dodać ogórka sałatkowego (świeżego) pokrojonego w słupki lub młodą cukinię (ze skórką). Wlać ok.1/2 litra posiekanych pomidorów bez skórki i spory słoik lecza. Doprawić 1-2 łyżkami cukru. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać soku pomidorowego z kartonu lub wody. Gdy jest mało wyrazista w smaku, dodać 1-2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego. Zupę doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem, cukrem oraz maggi. Podajemy z pieczywem. Jeśli używany gotowego sosu gulaszowego, który został nam np. z wczorajszego obiadu, dodajemy go wtedy na końcu i gotujemy razem przez kilka minut na małym ogniu.