Szybciutkie faworki z ciasta francuskiego

Szybciutkie faworki z ciasta francuskiego
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Witam serdecznie, dzisiaj przepis na faworki z ciasta francuskiego. Faworki są pieczone, czas przygotowania to około 2 minut + pieczenie, no i zakup ciasta francuskiego (chyba że zrobimy ciasto sami). Faworki są chrupkie, słodkie i smaczne.

Przygotowanie

  1. Rolkę ciasta francuskiego rozwijam, przekrawam wzdłuż na pół, i kroję w paseczki o szerokości około 2-3 centymetrów. Każdy paseczek dodatkowo nacinam na środku.

  2. Następnie jeden z końców ciasta przekładam przez nacięcie (tak jak przy klasycznych faworkach), i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Na blasze środek faworka delikatnie rozciągam, żeby podczas pieczenia się nie skleił.

  3. Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C, na środkową półkę i piekę około 11 minut, tak żeby faworki się zrumieniły.

    Upieczone faworki oprószam cukrem pudrem.

    Faworki z ciasta francuskiego są gotowe, życzę smacznego.

    Pozdrawiam Babcia Ewa

Składniki