Szparagi z sosem z jajek

Szparagi z sosem z jajek
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Wiech_K
Hurra! Są szparagi! Jeszcze import (greckie), ale są! Pierwsze w tym roku podałem w sosie z jajek, kaparów i anchovis. Mniam, mniam....

Składniki

  • pęczek szparagów
  • 2 jajka
  • pół szklanki oliwy
  • łyżka kaparów
  • 3 fileciki anchovis
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotuj jajka na twardo (minimum 10 minut).
    Obierz, białko posiekaj, żółtko odłóż.
    Posiekaj drobno kapary i anchovis.
    Żółtka dokładnie utrzyj z sokiem z cytryny. Dodawaj powoli oliwę i cały czas ucieraj - jak na majonez.
    Do utartej emulsji dodaj połowę posiekanego białka, kapary i anchovis, dokładnie wymieszaj.

  2. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, zwiąż je w pęczek. Jeżeli szparagi są bardzo młode - nie trzeba ich obierać.
    Wstaw pęczek szparagów do wysokiego garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości tak, aby główki wystawały.
    Zagotuj na małym ogniu i gotuj ok. 8 minut. Dodaj po szczypcie soli i cukru.
    Ugotowane szparagi ułóż na talerzach, posyp pozostałą częścią posiekanych białek i polej sosem.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 14 marca 2014
a gdzie wino?:):)
Wiech_K 14 marca 2014
A można jeść bez wina?
Unia zakazała. ;-)
Składniki
  • pęczek szparagów
  • 2 jajka
  • pół szklanki oliwy
  • łyżka kaparów
  • 3 fileciki anchovis
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz - do smaku
Składniki