Szparagi w szynce parmeńskiej

Szparagi w szynce parmeńskiej
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: PatiGotuje
Pyszne, proste i efektowne ;D

Składniki

  • 10 zielonych szparagów
  • 5 plasterków cienko krojonej szynki parmeńskiej (lub innej suszonej)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 kromki pieczywa np. ciabatta

Przygotowanie

  1. Szparagi myjemy i osuszamy. Odrywamy zdrewniałe końce, a końcówki łodyg obieramy. Smarujemy je oliwą z oliwek i każdą ciasno owijamy połową plasterka szynki parmeńskiej.

  2. Układamy je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy od czasu do czasu obracając, aż na szynce pojawią się czarne paski, a szparagi będą chrupiące.

  3. Na tej samej patelce w międzyczasie, jeśli mamy miejsce, lub po usmażeniu szparagów grillujemy grzanki. Szparagi układamy na grzance i podajemy. Jak już wspomniałam możemy dodać parmezan i jakiś kremowy sos.

    Smacznego

Składniki
  • 10 zielonych szparagów
  • 5 plasterków cienko krojonej szynki parmeńskiej (lub innej suszonej)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 kromki pieczywa np. ciabatta
Składniki