Szaszłyki z grilla

Szaszłyki z grilla
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Grillowane szaszłyki z kurczaka macerowanego jogurcie z oliwą z przyprawą curry, chilli  i czosnkiem z dodatkiem pieczarek, pomidorków koktajlowych oraz kiszonych ogórków, to smaczny sposób na prosty obiad lub kolację w plenerze.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 4 ogórki kiszone
  • 15 średnich pieczarek
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryczki chili
  • 2 łyżki ziołowej przyprawy do grilla
  • sól

Przygotowanie

  1. Do miski przelewamy jogurt, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, przyprawę curry, paprykę chili oraz czosnek, wszystko dokładnie mieszamy.
    Umytą pierś z kurczaka kroimy w półtora, dwu centymetrową kostkę, pokrojone mięso przekładamy do miski i oprószamy szczyptą soli. Pierś z kurczaka mieszamy z marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

  2. Z umytych pieczarek odkrawamy nóżki, ogórki kiszone kroimy w dość grube plastry.
    Wszystkie składniki oprócz kurczaka skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek.
    Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian kurczaka, pomidorki koktajlowe, kapelusze pieczarek oraz ogórka kiszonego, szaszłyki posypujemy ziołową przyprawą do grilla a następnie pieczemy na rozgrzanym grillu około 40 minut, często odwracając.

Składniki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 4 ogórki kiszone
  • 15 średnich pieczarek
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryczki chili
  • 2 łyżki ziołowej przyprawy do grilla
  • sól
Składniki