Szaszłyki Yakitori

Szaszłyki Yakitori
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Ten nieskomplikowany przepis na szaszłyki z kurczaka Yakitori pozwala w krótkim czasie stworzyć wariację na temat tego dania, którą w bardzo prosty sposób można dostosować do swoich własnych kulinarnych upodobań.

Składniki

  • 500g filetu z kurczaka, pokrojonego w równą kostkę
  • około 7-8 dużych szalotek pokrojonych na kawałki
  • kawałki cytryny, po jednym lub dwa na każdy szaszłyk
  • drewniane patyczki do szaszłyków
  • Marynata do kurczaka Yakitori:
  • 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1/4 szklanki mirinu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki sake
  • 2 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony płaską stroną noża
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie

  1. Drewniane patyczki do szaszłyków włożyć do zimnej wody, moczyć przez około 30 minut.
    W tym czasie przygotować sos Yakitori: w małym rondelku połączyć sos sojowy, mirin, sake, cukier, wodę, ocet balsamiczny i czosnek - gotować na średnim ogniu, bez przykrycia do czasu, gdy marynata zgęstnieje. Sos można też zagęścić , dodając skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej. Skarmelizowaną marynatę przelać do miseczki, wyjąć czosnek i odstawić do wystudzenia.

  2. Kawałki kurczaka i cebulkę nadziewać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, dodać po 1 lub dwa kawałeczki cytryny, posmarować starannie przygotowanym sosem Yakitori.
    Gotowe szaszłyki ułożyć na mocno rozgrzanym grillu, ponownie posmarować sosem - grillować przez około 3-4 minuty. Po tym czasie szaszłyki odwrócić na drugą stronę i jeszcze raz posmarować marynatą. Szaszłyki grillować, aż kurczak będzie gotowy, smarować często sosem Yakitori. Około 1/4 sosu powinno jeszcze zostać do polania szaszłyków po zdjęciu z grilla.

    Gotowe szaszłyki posypujemy posiekanym szczypiorkiem, kolendrą i sezamem. Do potrawy podajemy pozostały sos Yakitori.

    Miłego grillowania!

Komentarze do przepisu (13)

Dariusz-D 09 maja
Bardzo efektowne szaszłyki :-)
Nevermore 09 maja
... resztę Sake wypić ;p
Pyszny przepis, mniami :)
SprytnaChochla 10 maja
Zdecydowanie moje smaki! Świetny przepis
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500g filetu z kurczaka, pokrojonego w równą kostkę
  • około 7-8 dużych szalotek pokrojonych na kawałki
  • kawałki cytryny, po jednym lub dwa na każdy szaszłyk
  • drewniane patyczki do szaszłyków
  • Marynata do kurczaka Yakitori:
  • 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1/4 szklanki mirinu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki sake
  • 2 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony płaską stroną noża
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
Składniki