Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szaszłyki moje przygotowane w innej wersji są bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i cieszą podniebienie, podane z ulubionym sosem smakują wybornie. Przepis z bardzo starego zeszytu mojej babci, a jak mówią takie babcine przepisy
patyczki cienkie do szaszłyków, nóż, talerz,
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 110
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 146
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 110
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 146
Składniki
Kalafior oczyścić , opłukać włożyć do gorącej wody osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wody. Gotować na pół twardo. po ugotowaniu odsączyć z wody ,odciąć spód aby kalafior równo stał. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych a następnie pokroić w nieduże kawałki. Na takie same kawałki pokroić sery. Na drewniane cienkie patyczki do szaszłyków dł. około 20 cm. nakładać na przemian kawałki papryki i sery. Szaszłyki wkładać w kalafior . Przygotować sos; Czosnek po obraniu rozetrzeć , wymieszać ze śmietaną i jogurtem naturalnym. Dodać sól i pieprz oraz 1 lub 2 łyżki chrzanu tartego. Wymieszać. Sos podawać w osobnej miseczce , by każdy mógł zanurzać swój szaszłyk. Rada; Podawać ze swoim ulubionym sosem. np . czosnkowym, curry, z tatarskim sosem itp. Szaszłyczki fajnie sprawdzą się na spotkaniu rodzinnym, czy na urodzinach itp.
Przygotowanie szaszłyków.