Szaszłyki drobiowe ( z kuchni azjatyckiej)

Szaszłyki drobiowe ( z kuchni azjatyckiej)
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Grillowany kurczak w curry, podany w azjatyckim sosie. Palce lizać!

Składniki

Przygotowanie

  1. Wykonanie szaszłyków:
    Cebulę obrać i zmielić razem z czosnkiem i orzechami.Następnie dodać oliwę, sok z cytryny, curry, soli do smaku i utrzeć masę.Mięso opłukać, pokroić na kawałki, maczać w przygotowanej masie, po czym odstawić na godzinę.Zamarynowane mięso nadziewać na szpadki szaszłykowe i opiekać na złoty kolor w piekarniku.

    Wykonanie sosu:
    Cebulę posiekać z czosnkiem, przysmażyć na oliwie, dodać paprykę, sok z cytryny i przyprawić solą do smaku. Podlać odrobiną wody, chwilę podgotować. Podawać osobno w sosjerce do upieczonych szaszłyków.

Składniki
Składniki