Sylwestrowe ślimaczki

Sylwestrowe ślimaczki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KasiaSar
Na Sylwestra polecam szybką przekąskę z ciasta francuskiego. Ślimaczki nadziane dowolnymi dodatkami są bardzo smaczne, szybkie w wykonaniu i ładnie się prezentują na stole, zachęcam do wypróbowania!

Składniki

  • 1-2 opakowania ciasta francuskiego
  • 300 g zielonych oliwek
  • 150 g żółtego sera
  • 400 g serka śmietankowego
  • 2 żółtka
  • 2-3 parówki
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki keczupu
  • ząbek czosnku

Przygotowanie

  1. Oliwki odsączyć i pokroić. Ser żółty zetrzeć na tarce. Serek wymieszać z żółtkiem. Wymieszać dokładnie i doprawić solą i pieprzem. Parówki pokroić na plasterki. Keczup wymieszać z ząbkiem czosnku.

    Na rozłożonym cieście francuskim rozsmarować masę serową, obsypać serem żółtym oraz oliwkami. Ciasto francuskie można również posmarować keczupem i posypać plasterkami parówki.

  2. Zawinąć ciasto w roladę (dłuższym bokiem), po zawinięciu zawinąć w pergamin i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie roladę pokroić w około 2 cm plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować plastry rozbełtanym żółtkiem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piec około 40 minut do złotego koloru w funkcji termoobieg.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 31 grudnia 2018
Nie ma to, jak francuz :D Szybko, pysznie, apetycznie :)
Składniki
  • 1-2 opakowania ciasta francuskiego
  • 300 g zielonych oliwek
  • 150 g żółtego sera
  • 400 g serka śmietankowego
  • 2 żółtka
  • 2-3 parówki
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki keczupu
  • ząbek czosnku
Składniki