Swojska biała kaszanka na mięsie z golonki.

Swojska biała kaszanka na mięsie z golonki.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Swojska biała kaszanka zrobiona z 3 rodzajów kasz. Do kaszanki użyto mięso i skórę z golonki oraz skwarki z chudego podgardla i przyprawy. Jest idealna, upieczona na grillu lub na patelni.

Składniki

  • kasza jęczmienna perłowa 1 szklanka (200 ml)
  • kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka (200 ml)
  • kasza gryczana 2 szklanki (200 ml)
  • skóra z golonki 15 dag
  • mięso z golonki 50 dag
  • skwarki z podgardla 20 dag
  • wywar z gotowania golonki 8 szklanek (szklanka 200 ml)
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki lub 2 kupne kostki rosołowe
  • jelita wieprzowe proste fi - 55-60 2 m
  • Przyprawy do smaku:
  • pieprz ziołowy 1 płaska mała łyżeczka
  • pieprz czarny 1 płaska mała łyżeczka
  • papryka ostra mielona 2 łyżeczki
  • słodka papryka 1 łyżka
  • majeranek 2-3 łyżki
  • sól do smaku
  • pomidory suszone (płatki) 1 łyżka
  • czosnek niedźwiedzi suszony 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Mięso i skórę gotujemy 1 godzinę, studzimy, kroimy w drobną kostkę, wywar przelewamy przez gęste sito. Wywar ponownie wlewamy do garnka w proporcji 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy, dodajemy pokrojone mięso, usmażone skwarki z podgardla, pastę rosołową i wszystkie przyprawy, doprowadzamy do zagotowania.

  2. W między czasie płuczemy kasze. Przed włożeniem kasz musimy spróbować smak wywaru. Do gotującego się wywaru dodajemy osączone z wody kasze i gotujemy do ich pęcznienia, tak na 70%. Gdy kasze i wywar będą gęstnieć kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut, kasze ładnie dojdą. Sparzone kasze mieszamy i studzimy.

  3. Ostudzoną kaszą napełniamy wcześniej wymoczone jelita. Parzymy 30 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia kaszanki studzimy, możemy powiesić je na kiju na około godzinę i podmuchać wentylatorem. Ostudzone kaszanki są pyszne na zimno jak i pieczone zawinięte w folię aluminiowa na grillu.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (5)

babcitereskiciasta 25 sierpnia 2018
Mój mąż byłby zachwycony.:)
SlodkoSlodka83 25 sierpnia 2018
Petarda :-) Pycha
bryssska 26 sierpnia 2018
Pycha ;-d
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kasza jęczmienna perłowa 1 szklanka (200 ml)
  • kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka (200 ml)
  • kasza gryczana 2 szklanki (200 ml)
  • skóra z golonki 15 dag
  • mięso z golonki 50 dag
  • skwarki z podgardla 20 dag
  • wywar z gotowania golonki 8 szklanek (szklanka 200 ml)
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki lub 2 kupne kostki rosołowe
  • jelita wieprzowe proste fi - 55-60 2 m
  • Przyprawy do smaku:
  • pieprz ziołowy 1 płaska mała łyżeczka
  • pieprz czarny 1 płaska mała łyżeczka
  • papryka ostra mielona 2 łyżeczki
  • słodka papryka 1 łyżka
  • majeranek 2-3 łyżki
  • sól do smaku
  • pomidory suszone (płatki) 1 łyżka
  • czosnek niedźwiedzi suszony 1 łyżka
Składniki