Świąteczne pierożki

Świąteczne pierożki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pierożki, które dla odmiany smażymy a nie gotujemy. Przepyszne nadzienie, łatwość wykonania to wielkie zalety tego dania. Idealny dodatek do czerwonego barszczu.

Składniki

  • mąka pszenna- 75 dag
  • Jajko- 2 szt.
  • ciepła woda- 1,5 szklanki
  • Sól- szczypta
  • farsz:
  • Mięso mielone - 50 dag
  • suszone grzyby- 1 garść
  • Cebula biała- 1 szt.
  • Bułka- 1 szt.
  • Jajo kurze- 1 szt.
  • Sól- do smaku
  • Pieprz- do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Grzyby zalej wodą dzień wcześniej. Gotuj do miękkości. Cebulę pokrój w kostkę. Zeszklij na tłuszczu. Do mięsa dodaj namoczoną w wodzie bułkę, jajko i cebulkę. Posól i popieprz do smaku. Całość wrzuć na patelnię, smaż do czasu aż mięso przestanie być surowe. Zmiksuj blenderem. Mąkę i jaja i sól włóż do miski. Dodaj ciepłą wodę. Zagnieć ciasto. Cienko wałkuj. Nakładaj po łyżce farszu. Zlep. Smaż na głębokim tłuszczu na złoto z każdej strony.

Składniki
  • mąka pszenna- 75 dag
  • Jajko- 2 szt.
  • ciepła woda- 1,5 szklanki
  • Sól- szczypta
  • farsz:
  • Mięso mielone - 50 dag
  • suszone grzyby- 1 garść
  • Cebula biała- 1 szt.
  • Bułka- 1 szt.
  • Jajo kurze- 1 szt.
  • Sól- do smaku
  • Pieprz- do smaku
  • tłuszcz do smażenia
Składniki