Świąteczna galareta z pieczonej kaczki

Świąteczna galareta z pieczonej kaczki
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: fafiatko
Takie przystawki świetnie się sprawdzają na świątecznym stole.

Składniki

Przygotowanie

  1. Bardzo łatwa i smaczna galareta. Najlepiej wykonywać ją po tym jak na obiad była pieczona kaczka. Na korpusie jest wciąż sporo aromatycznego mięsa.

  2. Korpus obieram z mięsa a kości wraz z gorszymi kawałkami wkładam do garnka z warzywami i przyprawami bulionowymi. zagotowuję z około litrem wody. Gotuję przez godzinę ale można też pół, żeby wydobyć najlepsze smaki z pieczonej kaczki.

  3. Mięso z marchewką układam w miseczkach i zalewam odcedzonym bulionem rozrobionym z żelatyną. Na koniec do miseczek dodaje nać pietruszki.
    Bulion nie potrzebuje wiele przypraw- kaczka przeważnie jest dobrze dopieprzona i posolona.
    Po stężeniu galarety życzę smacznego :)

Komentarze do przepisu (23)

Nevermore 14 marca 2018
Słowo "KACZKA" poraża mnie od ponad roku i zawsze wtedy patrzę za okno w stronę naszych ptaszorów,... Czytaj całość »
Słowo "KACZKA" poraża mnie od ponad roku i zawsze wtedy patrzę za okno w stronę naszych ptaszorów, czy dobrze się mają ;)

Zjeść dawniej i owszem, ale teraz to już tak nie za bardzo, bo to u nas prawie, jak rodzina xD
Nie mniej pyszna galaretka pamiętam podobne smaki :D

fafiatko 14 marca 2018
Oj, to faktycznie, a dziwilam sie dlaczego moja bratowa kaczki nie sprobuje- sama hoduje jedna uratowana :)
Docherro 15 marca 2018
Jak ona apetycznie wygląda,pyszności...narobiłaś mi ochoty:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki