Suszone pomidory w oliwie

Suszone pomidory w oliwie
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: monikanie
... ekstra dodatek np. do sałatek, makaronu, bruschetty itp. ...

Składniki

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę. Przekroić na pół, usunąć pestki i sok. Ułożyć pomidory na ruszcie i lekko posolić solą morską - suszyć przez ok. 4 godziny, w piekarniku z funkcją termoobieg w temperaturze 60 stopni. Podczas pieczenia przewracać połówki pomidorów. Pomidory powinny być lekko podsuszone ale nie mogą być wysyszone jak np. grzyby.

  2. Pomidory włożyć do słoika, na przemian z ząbkami czosnku i suszonym tymiankiem. Nie dociskać, powinnny leżeć luźno. Wszystko zalać oliwą. Zakręcić. Po trzech dniach oliwa pieknie pachnie ziołami i pomidorami, można jej użyć np. do sałatek. A pomidory .... ja nie mogę się powstrzymać i wyjadam je ze prosto ze słoika :)

Komentarze do przepisu (4)

Mole3 07 października 2010
O! Dziękuję za przepis. Ostatnio myślałam właśnie o zrobieniu suszonych pomidorów. Pozdrawiam.
annawk 08 października 2010
też robię, nieco inaczej ale potwierdzam , że są boskie:_)
Konto usunięte 15 lutego 2011
Ile moze to stac-to mnie interesuje-bo przepis super,a pomidory suszone uwielbiam!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki