Sushi z paluszkiem krabowym i łososiem

Sushi z paluszkiem krabowym i łososiem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: HabibiChi
Domowe sushi zdecydowanie lepiej smakuje a na pewno daje więcej satysfakcji ze zrobienia go w domowych warunkach.

Składniki

  • 1 opakowanie ryżu do sushi
  • 1 opakowanie liści nori (6 szt)
  • 7-8 łyżeczek zaprawy do sushi
  • 1 paczka paluszków krabowych
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 opakowanie serka philadephia
  • 1 awokado
  • 1 ogórek
  • Sos sojowy oraz wasabi
  • Mata bambusowa do zawijania sushi

Przygotowanie

  1. Ryż przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać robimy to do momentu aż woda stanie się przezroczysta, nie będzie mleczna. Przepłukany ryż wkładamy do garna i dodajemy 3 szklanki wody. Gotujemy 15 min na średnim ogniu. Następnie podglądamy czy ryż na pewno wchłonął całą wodę i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na 10 minut. Po tym czasie dodajemy zaprawę do sushi i odstawiamy ryż do całkowitego wystygnięcia.

  2. Paluszki krabowe oraz łososia kroimy wzdłuż na pół. Ogórka należy sparzyć następnie po kroić wzdłuż na 4 kawałki i wyciąć miąższ , pokroić na mniejsze paseczki. Awokado obieramy i kroimy w cienkie paski również po długości.

  3. Na macie bambusowej układamy liść nori gładką stroną do zewnątrz. Nakładamy ryż w niedużej ilości, zostawiając pasek na górze do zwinięcia sushi (w trakcie nakładanie ryżu dobrze jest zwilżać dłonie w miseczce z wodą aby ryż nie przyklejał nam się do rąk). Przy końcu liścia smarujemy ryż serkiem oraz układamy w poziomie paluszki krabowe, łososia, kilka pasków ogórków oraz awokado. Koniec liścia na którym nie nakładaliśmy do końca ryżu smarujemy wodą. Zwijamy rolkę zaciskając za farszem a następnie od drugiego końca zwijamy i rolujemy rolkę. Kroimy ją na kawałki podajemy z wasabi i sosem sojowym.

Komentarze do przepisu (3)

GREGORHSPEED 20 lipca 2017
Kurcze, fajnie to wygląda! <3 Muszę przełamać się, do sushi ;) Może ktoś, coś źle zrobił...i dla tego... Czytaj całość »
Kurcze, fajnie to wygląda! <3 Muszę przełamać się, do sushi ;) Może ktoś, coś źle zrobił...i dla tego taka ansa ;) Zrobię ;)
HabibiChi 21 lipca 2017
Na pewno tak, bo jak ja jadłam swoje pierwsze sushi to powiedziałam że nigdy tego już nie tknę. Także to ma... Czytaj całość »
Na pewno tak, bo jak ja jadłam swoje pierwsze sushi to powiedziałam że nigdy tego już nie tknę. Także to ma ogromne znaczenie. Najlepiej by było jakbyś zrobił sam albo trafił w miejsce gdzie sushi robią na twoich oczach :)
GREGORHSPEED 21 lipca 2017
No właśnie. Jadłem gotowca i nie posmakowało mnie. Wiem, że inaczej smakuje live...więc nie neguję, czekam na... Czytaj całość »
No właśnie. Jadłem gotowca i nie posmakowało mnie. Wiem, że inaczej smakuje live...więc nie neguję, czekam na wenę, albo na kogoś ;)
Składniki
  • 1 opakowanie ryżu do sushi
  • 1 opakowanie liści nori (6 szt)
  • 7-8 łyżeczek zaprawy do sushi
  • 1 paczka paluszków krabowych
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 opakowanie serka philadephia
  • 1 awokado
  • 1 ogórek
  • Sos sojowy oraz wasabi
  • Mata bambusowa do zawijania sushi
Składniki