Sushi z ogórka

Sushi z ogórka
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Maki z ogórka.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obrałam ogórka i go wydrążyłam
    W między czasie ugotowałam ryż, wychodzi idealny:

    Ryż na każde 25 dag ryżu, 350ml wody.
    W skrócie- ale sprawdzone: ryż opłukałam cztery razy, aż woda będzie klarowna, odcedziłam i poczekałam pół godziny.
    Ryż z wodą zagotowałam na średnim ogniu i jak się zagotuję podkręciłam gaz na minutę i potem znowu średni ogień przez 6 minut, potem jeszcze 10 minut na minimalnym gazie. Po wyłączeniu zostawiłam ryż na kolejne 10 minut. Nie można podnosić pokrywki.

    Zaprawa do ryżu już jest łatwa, wymieszałam składniki i przelałam do ryżu. Na 25 ryżu to będzie 50ml octu ryżowego, łyżka cukru i łyżeczka soli.

  2. Ryż włożyłam w plastry ogórka i dopchnęłam palcem rybę. U siebie zrobiłam z wędzonym łososiem.

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (18)

SlodkoSlodka83 04 listopada 2019
Takie sushi to bym zjadła,super pomysł :-)
Docherro 04 listopada 2019
Cudowne mogłabym na okrągło zajadać...pyszne...:)
Maudie 04 listopada 2019
Świetne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki