Sushi domowe - Futomaki z łososiem

Sushi domowe - Futomaki z łososiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: DoktorGosia
Uwielbiam sushi i mogłabym jeść je codziennie. Niestety, nasz klimat, w którym mieszkamy uniemożliwia nam bezpieczne wykorzystanie świeżej ryby, ale smażone w tempurze owoce morza lub wędzona ryba jak najbardziej sprawdzi się w domowych warunkach. Dzisiaj, na początek - prosty przepis na futomaki, czyli sushi z co najmniej czterema składnikami, otoczony listkami nori. Sercem naszego futomaki jest wędzony łosoś - oczywiście odławiany w Oceanie Atlantyckim, z certyfikatem zrównoważonych połowów. Pyszny, zdrowy i lekki posiłek:).

Składniki

  • 300 g wędzonego łososia
  • Pół dojrzałego awokado
  • 1 świeży ogórek
  • Twarożek kremowy
  • Łyżeczka chrzanu
  • 2 listki nori
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • sos sojowy

Przygotowanie

  1. Gotujemy ryż. I uwaga - do sushi ryż nie musi być sypki. Wręcz przeciwnie - lepiej jak zostawimy nieprzepłukaną skrobię i ryż się klei, łatwiej będzie zwinąć go w rulon.

    Rozkładamy na macie bambusowej liść nori.


    Mieszamy serek z łyżeczką chrzanu i smarujemy liść cienką warstwą. Na to układamy grubszą warstwę ryżu.


    W górnej części układamy składniki - awokado i ogórek pokrojone w słupki oraz wędzonego łososia. Po zwinięciu sushi znajdą się w środku.

  2. Za pomocą maty powoli zwijamy całość w rulon.

  3. Rulon kroimy na sześć do ośmiu równych części.

  4. Serwujemy z sosem sojowym.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 13 stycznia
Pyszotka:)
Składniki
  • 300 g wędzonego łososia
  • Pół dojrzałego awokado
  • 1 świeży ogórek
  • Twarożek kremowy
  • Łyżeczka chrzanu
  • 2 listki nori
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • sos sojowy
Składniki