Surówka z ogórka lekko pikantna

Surówka z ogórka lekko pikantna
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Trochę smaki tajskie. Sałatka do słoiczka doskonała do pracy , szkoły i w podróż.

Składniki

  • 2-3 większe ogórki gruntowe
  • 1 większa czerwona cebula
  • 1 papryczka chilli
  • Sos: 4 łyżki sosu z limonką, kolendrą i chili ( ew. własny sos jak niżej )
  • 2,5 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sól
  • LUB SOS własny : 4 łyżki octu jabłkowego, 1,5 łyżeczki syropu z agawy lub miodu, 1 łyżeczka płatków chilli , sok z 1/2 limonki

Przygotowanie

  1. Umyte ogórki kroimy w cieniutkie półplasterki, przekładamy do durszlaka i posypujemy 2-3 łyżkami soli.
    Posolone ogórki zostawiamy na durszlaku około 1 godzinę.
    Cebulę i papryczkę kroimy w drobną kostkę, papryczkę pozbawiamy gniazd nasiennych.
    Po godzinie ogórki przepłukujemy wodą, zostawiamy do odcieknięcia.
    Ogórki mieszamy z cebulą i papryczką.
    Mieszamy wszystkie składniki sosu, polewamy surówkę.
    Całość mieszamy i schładzamy minimum 30 minut.

Komentarze do przepisu (5)

SlodkoSlodka83 13 marca 2019
Smaczna i bardzo apetyczna :-)
pelen_brzuszek 13 marca 2019
wiosennie się zrobiło :)
Nevermore 14 marca 2019
Pyszna surówka, a jak jeszcze pikantna, to już niebo :D Lubię takie smaki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2-3 większe ogórki gruntowe
  • 1 większa czerwona cebula
  • 1 papryczka chilli
  • Sos: 4 łyżki sosu z limonką, kolendrą i chili ( ew. własny sos jak niżej )
  • 2,5 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sól
  • LUB SOS własny : 4 łyżki octu jabłkowego, 1,5 łyżeczki syropu z agawy lub miodu, 1 łyżeczka płatków chilli , sok z 1/2 limonki
Składniki