Sułtańskie śledzie

Sułtańskie śledzie
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Połączenie śledzi z żurawiną to wspaniała przekąska na imprezy i nie tylko.

Składniki

  • ½ kg śledzi solonych
  • Cebula biała
  • Przecier pomidorowy
  • 3 łyżki octu
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • ½ opakowania suszonej żurawiny
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • chili

Przygotowanie

  1. 1. Śledzie moczymy godzinę w wodzie.
    2. Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym oleju

  2. 3. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz ocet.
    4. Całość dusimy chwile pod przykryciem.
    5. Następnie dodajemy przecier , ketchup oraz żurawinę, doprawiamy pieprzem i chili.
    6. Jeżeli sos jest za gęsty można dolać odrobinę wody.

  3. 7. Śledzie kroimy na plastry i łączymy ze sosem ostudzonym.

  4. 8. Śledzie gotowe.
    9. Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 10 stycznia 2018
Śledzik zawsze i pod każdą postacią :)
Pycha :D
KulinarnaChwila 11 stycznia 2018
Pić później będziesz po śledziach :D
Nevermore 11 stycznia 2018
Jak wiadomo, śledzik lubi pływać, więc jakaś pięćdziesiątka do niego i wszystko będzie OK ;)
Składniki
  • ½ kg śledzi solonych
  • Cebula biała
  • Przecier pomidorowy
  • 3 łyżki octu
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • ½ opakowania suszonej żurawiny
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • chili
Składniki