suflet grzybowy

Przepis dnia 2010-09-09
suflet grzybowy
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sereberko80
grzyby w nowej odsłonie ... sama byłam ciekawa co wyjdzie z tego przepisu i muszę przyznać, że ...smak rewelacyjny :-)

Składniki

  • grzyby, 50 dag
  • masło, 10 dag + 1 łyżeczka
  • bułki małe, 3
  • mleko, do namoczenia bułek
  • jajka, 3
  • czosnek, 2 ząbki
  • sól, pieprz, do smaku
  • kasza manna, 20 dag

Przygotowanie

  1. Oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby dusimy krótko na 5 dag rozgrzanego masła, przyprawiając solą i pieprzem. Bułki moczymy w mleku. W misce ucieramy kolejne 5 dag masła z roztrzepanymi jajkami, dodajemy odciśniętą bułkę, duszone grzyby, roztarty z solą czosnek, szczyptę pieprzu i kaszę mannę. Masę nakładamy do natłuszczonej formy (ja użyłam formę do tarty), na wierzchu kładziemy łyżeczkę masła i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 stopni ok. 35-40 min, aż suflet uzyska złotobrązowy kolor. Podawać z sosem grzybowym, pomidorowym lub czosnkowym (bez sosu też dobrze smakuje :-) ). Smacznego :-)

    Źródło: gazetka "Najlepsze dania z grzybów leśnych"

Komentarze do przepisu (4)

Jagoda50 09 września 2010
Muszę sprawdzic jak smakuje to apetyczne danie,w tym roku grzybów mamy pod dostatkiem.
Konto usunięte 27 września 2010
sereberko bardzo fajny przepis !
Konto usunięte 30 lipca 2013
Trafiłam przypadkiem na ten fajny przepis, więc biorę do nowej książki właśnie z grzybami, pozdrówka :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • grzyby, 50 dag
  • masło, 10 dag + 1 łyżeczka
  • bułki małe, 3
  • mleko, do namoczenia bułek
  • jajka, 3
  • czosnek, 2 ząbki
  • sól, pieprz, do smaku
  • kasza manna, 20 dag
Składniki