Strudel z kurczakiem i bakłażanem.

Strudel z kurczakiem i bakłażanem.
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: gogusia
po prostu coś innego, ale smacznego:)

Składniki

  • na ciasto; 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki stopionego masła, szczypta soli
  • farsz; połówka piersi kurczaka
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • sól, pieprz, curry, bułka tarta olej
  • garść tartego sera

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlewać powoli ciepłą wodę wymieszaną z jajkiem, olejem, i solą.
    mieszać powoli nożem aż płyn połączy się z mąką.
    Mocno zagnieść aż ciasto będzie elastyczne, uformować z ciasta kulkę przykryć folią i niech odpoczywa w temperaturze pokojowej przez 30 min. Kulkę ciasta posmarować roztopionym masłem, przedzielić na pół.
    Cieniutko rozwałkować jedną połówkę, uważając by go nie porwać, podsypywać często ręce mąką bo ciasto jednak się klei.
    Posmarować rozciągnięte ciasto stopionym masłem posypać bułką tartą,a następnie nakładać porcję nadzienia i ściśle zwijać.
    Drugą część ciasta użyłam do strudla ze śliwkami.

  2. Bakłażana pokroić w kostkę posolić i poczekać by puścił sok.
    Odlać sok i obsmażyć bakłażana na na łyżce oleju.
    Kurczaka pokroić w kostkę, posypać curry, solą i pieprzem , obsmażyć .
    Paprykę , oraz cebulę również podsmażyć i dodać do kurczaka i bakłażana, do mieszanki dodać przyprawy, oraz garść tartego sera wymieszać i wyłożyć na ciasto.

  3. Jeszcze raz wierzch ciasta posmarować stopionym masłem, posypać przyprawami u mnie zioła prowansalskie, piec około godziny w 180 stopniach.
    Podawać z ulubionym sosem, ja z majonezem wymieszanym z pokrojonym ogórkiem konserwowym, surową cebulą i jajkiem na twardo.
    SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (15)

Ewaaa 06 września 2013
Aniu,super, musi być pyszne :)
Konto usunięte 06 września 2013
Super ten Twój strudel, czegoś takiego ani nie robiłam ani nie jadłam, więc zabieram, zwłaszcza że ciasto... Czytaj całość »
Super ten Twój strudel, czegoś takiego ani nie robiłam ani nie jadłam, więc zabieram, zwłaszcza że ciasto uniwersalne :)) trzy razy TAK, pozdrówka :)))
Ewaaa 06 września 2013
no i jeszcze jedno, przepiękny, dorodny bakłażan ! u nas świetnie rosną cukinie, patisony, zaś bakłażany to... Czytaj całość »
no i jeszcze jedno, przepiękny, dorodny bakłażan ! u nas świetnie rosną cukinie, patisony, zaś bakłażany to są marne lub wgl nie zawiązują się owoce, pomimo obfitego kwitnienia
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • na ciasto; 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki stopionego masła, szczypta soli
  • farsz; połówka piersi kurczaka
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • sól, pieprz, curry, bułka tarta olej
  • garść tartego sera
Składniki