Sposób na gotowane jajka - Jajecznik

Przepis dnia 2019-04-26
Sposób na gotowane jajka - Jajecznik
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Pularda
Po Wielkanocy zawsze zostaje sporo gotowanych jajek. Ten przepis to idealny sposób na przerobienie ich na proste, pyszne danie. Oprócz jajek, w przepisie znajduje się m.in. czerstwe pieczywo namoczone w mleku, którego również zawsze jest w nadmiarze po świętach. Jajecznik w smaku przypomina kotlety jajeczne – jest delikatny, puszysty, doskonały na ciepło lub zimno, z sosem majonezowym, chrzanowym albo bez dodatków.

Składniki

  • 10 jaj gotowanych na twardo
  • 2 surowe jaja
  • 2 surowe żółtka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • bułka lub dwie-trzy kromki chleba pszennego namoczone w mleku
  • 125 ml śmietany 18%
  • świeża pietruszka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka na twardo drobno posiekać. Bułkę odcisnąć z nadmiaru mleka. Pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 stopniach 30 minut.

Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 10 kwietnia 2019
świetny patent :)
ErJot 26 kwietnia 2019
Fajny pomysł:)
Składniki
  • 10 jaj gotowanych na twardo
  • 2 surowe jaja
  • 2 surowe żółtka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • bułka lub dwie-trzy kromki chleba pszennego namoczone w mleku
  • 125 ml śmietany 18%
  • świeża pietruszka
  • sól, pieprz
Składniki