SOS ŻURAWINOWY

SOS ŻURAWINOWY
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Sos żurawinowy z nutą imbiru i pomarańczy, to idealny dodatek do pieczonego boczku,schabu czy kaczki.Można podawać go na ciepło i na zimnoPolecam.

Składniki

  • 20 dkg. żurawiny
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 3-4 łyżki czerwonego wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • imbir, cynamon, sól i cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Żurawinę miksujemy i przekładamy do rondla, podlewając niewielką ilością wody. Dusimy na małym ogniu, dodając wino, sok z cytryny, skórkę z pomarańczy i resztę przypraw do smaku. Należy uważać, aby nie przesłodzić sosu.Sos powinien być gęsty i lekko kwaskowaty. Przełożyć do sosjerki i postawić na świątecznym stole. Życzę SMACZNEGO i Wesołych Świąt!

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 02 stycznia 2012
Rewelacja - czegoś takiego jeszcze nigdy nie robiłam,koniecznie do zrobienia w najbliższym wolnym czasie. Pozdrawiam
Konto usunięte 21 kwietnia 2013
zostawiam "kciuka" i zabieram do swojej książki
Składniki
  • 20 dkg. żurawiny
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 3-4 łyżki czerwonego wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • imbir, cynamon, sól i cukier do smaku
Składniki