Sos kurkowy z plackami ziemniaczanymi

Sos kurkowy z plackami ziemniaczanymi
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: beeata
Sezonowe danie :)

Składniki

  • kurki, 300 g
  • cebula, 1 szt
  • czosnek, 1 ząbek
  • olej
  • śmietana do sosu, 150-200 ml
  • koperek
  • ziemniaki, 0,5 kg
  • mąka, 3-5 łyżek
  • jajko, 1
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Sos kurkowy: grzyby oczyscic i wrzucic na gorący tłuszcz. Smażyć na małym ogniu. Dodać pokrojoną w koskę cebulę i czosnek.

  2. Zalać niewielką ilościa wody lub bulionu ( pól szklanki ). Dusicić około 10 minut. Dodać śmietanę, posolić do smaku i popieprzyć. Dodać koperek.

  3. Placki ziemniaczane: ziemniaki obrać i utrzeć na małych oczkach. Wycisnąć wodę. Do startych ziemniaków dodać mąkę, sól i jajko.

  4. Placki smażyć na rozgrzanym oleju aż nabiorą złoty kolor

  5. Placki podawać z sosem kurkowym

Komentarze do przepisu (8)

taura 10 sierpnia 2011
dałabym się pokroić za takie placki!!!
polkangaroo 10 sierpnia 2011
Placki + sos z kurek poezja...
biancorossa 11 sierpnia 2011
Cóż za jedzonko!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kurki, 300 g
  • cebula, 1 szt
  • czosnek, 1 ząbek
  • olej
  • śmietana do sosu, 150-200 ml
  • koperek
  • ziemniaki, 0,5 kg
  • mąka, 3-5 łyżek
  • jajko, 1
  • sól, pieprz
Składniki