Sola w sosie szampańskim

Sola w sosie szampańskim
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Sola jest według mnie jedną z najsmaczniejszych ryb. Wyśmienita potrawa, sola w sosie szampańskim, szybko przygotowywana, nadaje się doskonale na przystawkę w menu wielodaniowym. Sola w delikatnym sosie szampańskim wymaga tylko kilku składników. Bardzo ważne dla sosu: kardamon i kieliszek szampana lub dobre wino musujące.

Składniki

  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka nasion kardamonu
  • 80 g masła
  • 50 ml szampana lub wina musującego
  • sól morska
  • pieprz
  • 8 filetów soli
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Cala rybe trzeba filetowac ostrym nozem przed przyrzadzeniem.
    Najpierw delikatnie podwazyc nozem skóre przy pletwie ogonowej, nastepnie zedrzec ja palcami. Poniewaz ryba jest dosyc sliska, najlepiej uzyc papierowych reczników kuchennych.
    Skóre sciagac powoli, aby odeszla w calosci. Filetowanie rozpoczynamy od srodka wzdluz osci, najlepiej centymentr po centymetrze, aby delikatna ryba pozostala w calosci. Tak samo postepowac z druga strona ryby.

  2. W rondelku rozpuscic 30 g masła i zmielic nasiona kardamonu w mozdzierzu. Dodac do masla lyzeczke pokruszonego kardamonu i kieliszek szampana (ok. 50 ml) i zagotowac. Nastpnie dodać bulion warzywny i dusic 15 minut na malym ogniu. Na koniec dodac zimne kawalki masla lub smietane. Sos doprawic sola i pieprzem. Na patelni krótko podsmazyc filety na oliwie z oliwek lub na masle. Patelnia nie moze byc zbyt goraca, w przeciwnym razie filety sie skurcza.

  3. Sole podawac np. z makaronem z cukinii, lekko skropiona sosem szampanskim.

Komentarze do przepisu (5)

Dariusz-D 31 grudnia 2020
Wspaniale danie.
Gratuluje i pozdrawiam smacznie:-)
fafiatko 31 grudnia 2020
Cudowny sos do ryby, szczegolnie zainteresowal mnie dodatek kardamonu.
SprytnaChochla 02 stycznia
Świetny sos!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka nasion kardamonu
  • 80 g masła
  • 50 ml szampana lub wina musującego
  • sól morska
  • pieprz
  • 8 filetów soli
  • 2 łyżki masła
Składniki