Sójka mazowiecka

Sójka mazowiecka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Pieczony pieróg nadziewany kapustą i kaszą jaglaną. Tradycyjnie dodawano jeszcze suszone grzyby, boczek surowy i słoninę. Sójka mazowiecka należy do potraw tanich, łatwych do przyrządzania, pożywnych i bardzo smacznych. Przepis ma ponad 100 lat, chociaż każda gospodyni robiła go trochę inaczej. W dniu 11 maja 2009 sójki zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 500 g
  • drożdże 10 g
  • letnia woda 275 ml
  • olej 3 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • Nadzienie : kapusta kiszona 500 g
  • kasza jaglana 60 g
  • 1 duża cebula
  • kminek 1/3 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko do smarowania

Przygotowanie

  1. Wychodzi ponad 20 sztuk.
    Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, rozprowadzić 50 ml letniej wody, pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
    Do przesianej mąki dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól.
    Zagnieść ciasto , przykryć ściereczką niech odpocznie i podrośnie.
    Kaszę jaglaną ugotować na sypko.
    Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać.
    Cebulę posiekać i zeszklić na patelni z 2-3 łyżkami oleju.
    Dodać kapustę i wszystko razem przesmażyć 5-10 minut, mieszając. Doprawić i przestudzić.

  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wykrawać 12 cm krążki, nakładać farsz, mocno zlepić.
    Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec w 180 C około 25-30 minut.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 02 listopada 2020
Dobrze, że to sójka, bo za morze nie ucieknie i da się ją zjeść ;) Pyszne żarełko :)
SprytnaChochla 03 listopada 2020
Bardzo ciekawe danie
konhambos 04 listopada 2020
Bardzo ciekawy przepis z dluga historia, szkoda, ze go nie znalam, mimo iz pochodze z serca Mazowsza...
Składniki
  • Ciasto: mąka pszenna 500 g
  • drożdże 10 g
  • letnia woda 275 ml
  • olej 3 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • Nadzienie : kapusta kiszona 500 g
  • kasza jaglana 60 g
  • 1 duża cebula
  • kminek 1/3 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko do smarowania
Składniki