Soczewica w pomidorach

Soczewica w pomidorach
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: domcia987
Pyszna jako przekąska bądź w moim przypadku jako dodatek do obiadu np. zamiast ziemniaków, czy ryżu

Składniki

  • soczewica czerwona - szklanka
  • pomidory w puszcze
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona ostra
  • kurkuma
  • Bazylia

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę.
    Na dużej głębszej patelni rozgrzewamy olej kokosowy bądź zwykły i przesmażamy na patelni cebulę z czosnkiem.

    Następnie pomidory z puszki blendujemy w misce i wlewamy na patelnię.

    Do tego dorzucamy przelaną na sicie soczewicę i wlewamy dwie szklanki wody.

    Całość solimy, pieprzymy, dodajemy ostrej papryki w proszku wedle uznania, oraz kurkumę.

    Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut aż soczewica wchłonie płyn i będzie dosyć miękka.

    Pod koniec rwiemy kilka listków bazylii, siekamy i doprawiamy soczewicę.

    Życzę smacznego!

    Idealna jako dodatek do dań, bądź do przekąszenia.
    Z tej ilości wyszły mi jakieś 4 porcje.

Komentarze do przepisu (3)

kasia-p 20 stycznia 2017
Uwielbiam soczewicę. Na pewno wypróbuję przepis :)
domcia987 20 stycznia 2017
Też uwielbiam. A najbardziej zupę z niej :-)
domcia987 20 stycznia 2017
Polecam zupę. Nieziemska !
Składniki
  • soczewica czerwona - szklanka
  • pomidory w puszcze
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona ostra
  • kurkuma
  • Bazylia
Składniki