Smażony szczupak w zalewie octowej z warzywami

Smażony szczupak w zalewie octowej z warzywami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smażony szczupak w zalewie octowej z warzywami. Polecam na stół Wigilijny oraz jako przystawkę. Smacznego ;)

Składniki

  • 1,5 kg szczupaka,
  • olej do smażenia,
  • mąka do obtaczania
  • zalewa:
  • 2 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki octu,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 3 liścia laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 1 cebula,
  • garść suszonych warzyw (marchew, pietruszka, seler).

Przygotowanie

  1. Szczupaka dzielimy na mniejsze części.
    Doprawiamy pieprzem cytrynowym.
    Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na zloty kolor.

    Zalewa;

    Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
    Do garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy wszystkie składniki.
    Zagotowujemy.
    Rybę układamy do słoika i zalewamy gorącą zalewą.
    Odstawiamy na kilka dni.
    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 06 listopada 2020
Jedna ze smaczniejszych potraw!
KulinarnaChwila 07 listopada 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • 1,5 kg szczupaka,
  • olej do smażenia,
  • mąka do obtaczania
  • zalewa:
  • 2 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki octu,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 3 liścia laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 1 cebula,
  • garść suszonych warzyw (marchew, pietruszka, seler).
Składniki