Smażone ziemniaczane placuszki

Smażone ziemniaczane placuszki
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Renata9
Smażone placuszki najlepiej smakują z maślanką, kefirem lub też kwaśnym mlekiem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obrać i ugotować na półmiękko cztery duże ziemniaki.

  2. Wystudzić je na talerzu.

  3. Wystudzone ziemniaki pokroić na plastry o grubości 1/2 cm.

  4. Wbić na głęboki talerz dwa całe jajka.

  5. Posolić i popieprzyć.

  6. Dodać przyprawę Kucharek.

  7. Wszystko dokładnie roztrzepać widelcem na jednolitą masę.

  8. Na drugi głęboki talerz wsypać bułkę tartą.

  9. Każdy przekrojony plaster ziemniaka obtoczyć w jajku i bułce tartej.

  10. Kłaść na rozgrzany olej.

  11. Smażyć z obu stron na rumiano.

  12. Podawać z chłodnym kefirem lub maślanką. Smacznego !

Składniki
Składniki