Smażone uszka z grzybami

Smażone uszka z grzybami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Sugarspice
tradycyjne uszka wigilijne w nowej odslonie

Składniki

  • maka, 2 szklanki
  • jajka, 1 sztuka
  • woda
  • sol
  • grzyby suszone
  • cebula
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

  1. Farsz: grzyby moczymy w wodzie i nastepnie gotujemy (mozna rowniez wykorzystac grzybki z wywaru na zupe grzybowa)

  2. Cebulke kroimy obojetnie jak i podsmazamy na oleju az sie zeszkli.

  3. Laczymy ugotowane grzyby i cebule i mielimy w tradycyjnej maszynce lub rozdrabniamy w malakserze. Jesli ktos lubi mozna rowniez bardzo drobno posiekac. Przygotowany farsz doprawiamy sola i pieprzem wg uznania

  4. Skladniki na ciasto zagniatamy, rozwalkowujemy i wycinamy kwadraty ok 4x4 cm. Nakladamy lyzeczke farszu i zalepiamy, najpierw aby uformowac trojkat a pozniej rozki sklejamy ze soba aby powstalo uszko :)

  5. Dwa sposoby podania:

  6. 1. Tradycyjnie gotujemy w osolonym wrzatku, lub

  7. 2. Smazymy na glabokim oleju az dostana zlocistego koloru. Zapewniam ze chrupiace uszka beda smakowaly starszym jak i mlodszym :)

  8. Zdjecie smazonych uszek niestety dopiero po wigilii :) a na ten czas zastepcze

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 01 grudnia 2009
Wspaniały przepis!!!I uszka smażone bedą boskie
wioleta333 01 grudnia 2009
super muszę zrobić napewno pyszne pozdrawiam.........
polkangaroo 01 grudnia 2009
Miłe zaskoczenie smakiem i przepisem wszystkich kucharzy i smakoszy. Stary przepis i niewiele osób go pamięta.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • maka, 2 szklanki
  • jajka, 1 sztuka
  • woda
  • sol
  • grzyby suszone
  • cebula
  • pieprz
  • olej
Składniki