Smażone plantany

Smażone plantany
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: AnkaGotuje
Jedliście kiedyś plantany? Odkryłam te skrobiowe banany niedawno i jestem totalnie zaskoczona ich smakiem. Mają bardzo dużo skrobi, a więc są ogromnie kaloryczne, a po usmażeniu smakują jak … pieczone ziemniaczki.

Składniki

  • 2 plantany
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Jedliście kiedyś plantany? Odkryłam te skrobiowe banany niedawno i jestem totalnie zaskoczona ich smakiem. Mają bardzo dużo skrobi, a więc są ogromnie kaloryczne, a po usmażeniu smakują jak … pieczone ziemniaczki.

    Jeżeli dbacie o linię, to oczywiście plantany nie znajdą się w Waszej diecie, ale warto choć raz ich spróbować.

  2. Plantany obieramy i kroimy na plasterki. Wrzucamy do miseczki, posypujemy przyprawami
    i mieszamy tak, aby pokryły one każdy plasterek plantana. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na złoto z obydwu stron.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

BEATA1978 25 lipca 2014
Ciekawy przepis. Przyznam, że o plantanach jeszcze nie słyszałam. Napisz gdzie można je kupić.
AnkaGotuje 25 lipca 2014
Ja kupowałam w Almie w Krakowie

4 sztuki z tego co pamiętam około 15 zł
BEATA1978 25 lipca 2014
Super, dzięki za szybką odpowiedź.. Do Krakowa rzut beretem, więc kupię i wypróbuję. Pozdrawiam :)
Składniki
  • 2 plantany
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • olej do smażenia
Składniki