Smażone kotlety z farszu do białej kiełbasy.

Smażone kotlety z farszu do białej kiełbasy.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu farsz do kiełbasy białej, według przepisu mojego męża. Zamiast wołowiny użyłam wieprzowego schabu. Usmażone z farszu kotlety są bardzo smaczne.

Składniki

  • boczek chudy 0,5 kg
  • podgardle chude 0,5 kg
  • ścinki ze schabu 1 kg
  • schab 1 kg
  • Przyprawy:
  • Pieprz czarny 2 g/kg
  • Czosnek 2 g/kg
  • Majeranek 2 g/kg
  • Sól 0,20 g/kg

Przygotowanie

  1. Podgardle i boczek przepuszczamy przez sitko 12 mm, schab przepuszczamy przez sitko 8 mm. Połowę zmielonego przez sitko boczku i podgardla przepuszczamy przez sitko 8 mm. Tak zmielone mięsa wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Wyrabiamy do kleistości farszu. Wyrobiony farsz wstawiamy przykryty do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie chwilę wyrabiamy.

  2. Z farszu formujemy kotlety i smażymy na wolnym ogniu do miękkości i zarumienienia się z obu stron.

  3. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 17 kwietnia 2019
pyszne do tego chlebek i ogórek..mniammm:)
Składniki
  • boczek chudy 0,5 kg
  • podgardle chude 0,5 kg
  • ścinki ze schabu 1 kg
  • schab 1 kg
  • Przyprawy:
  • Pieprz czarny 2 g/kg
  • Czosnek 2 g/kg
  • Majeranek 2 g/kg
  • Sól 0,20 g/kg
Składniki