Smażone kanie

Przepis dnia 2010-08-19
Smażone kanie
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Przepis pewnie powszechnie znany, ale danie tak pyszne, że nie mogłam go pominąć.

Składniki

  • kanie, płaskie kapelusze
  • jajka
  • Bułka tarta
  • mąka
  • sól, pieprz
  • masło

Przygotowanie

  1. Kapelusze kanii oczyszczamy, płukamy pod bieżącą wodą, odkładamy na chwilę do odcieknięcia na papierowy ręcznik. Jajka solimy i pieprzymy, rozkłócamy widelcem. Duże kapelusze przekrajamy na pół i panierujemy po kolei w mące, jajku i bułce tartej.

  2. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy grzyby (najpierw blaszkami do góry) po ok. 3 minuty z każdej strony. Można podawać z ziemniaczkami i surówką, albo z pieczywem - ja wcinam same, bez dodatków. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (10)

Jagoda50 15 sierpnia 2010
Masz racje to danie jest naprawdę dobre.
kuchareczka89 15 sierpnia 2010
Przepyszne danie, ja również wcinam takie kanie same, bez żadnych dodatków! :)
kibi87 15 sierpnia 2010
dzisiaj takie upolowałam w lesie, pyszności:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kanie, płaskie kapelusze
  • jajka
  • Bułka tarta
  • mąka
  • sól, pieprz
  • masło
Składniki