Smażone kanie

Smażone kanie
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Przepis znany i lubiany ale nie mogłam się oprzeć aby pochwalić się tymi pysznościami.

Składniki

  • grzyby kanie
  • Jajo kurze 1-2 szt
  • mąka pszenna Typ 500
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Zebrałam kanie.
    Właściwie czubajki kanie- miąższ jest biały, rzadko robaczywy, nie ciemnieje przy uszkodzeniu, pierścień na nóżce jest ruchomy, samych trzonów się nie je bo są łykowate.
    Najlepiej grzyby jest zebrać w całości i potem kilkukrotnie porównać ze opisami i zdjęciami z atlasu grzybów. Młodych się nie zbiera- są nieswoiste a poza tym niewygodnie się je panieruje i smaży.

  2. Bezpośrednio przed smażeniem kanie należy oczyścić z piasku, można nawet je opłukać.

  3. Kapelusze panieruje się w mące, rozkłóconym jaju i w bułce tartej.
    Smaży na rumiano i soli po wierzchu.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (10)

Docherro 22 września
Piękne zbiory i jakie smaczne.A kanie zaraz z ekranem spałaszuję ,pycha...lepsze jak schabowe...
SlodkoSlodka83 22 września
Bardzo lubiłam za dzieciaka jak byłam w domu, lepsze jak kotlety :-) Pyszne
kucharka-amatorka 24 września
Coś bardzo, bardzo smacznego.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • grzyby kanie
  • Jajo kurze 1-2 szt
  • mąka pszenna Typ 500
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Olej rzepakowy
Składniki